مراسم رونمایی از کتاب آشوب در کاخ سفید نوشتهی جان بولتون با ترجمهی سعید نصیری روز شنبه در خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور برخی از شخصیتهای برجسته فرهنگی، علمی و دانشگاهی برگزار شد.
این برنامه که بهصورت زنده از رادیو فرهنگ پخش شد با سخنرانی دکتر قاسم صفایینژاد، مدیرعامل نشر صاد آغاز شد. ایشان به بیان اهداف نشر صاد در تولید و توزیع محتوا در سطح داخلی و بینالمللی پرداخت و گفت: نشر صاد نشری نوپاست که در سال 1399 تأسیس شده است و سه شعار دارد؛ تمرکز بر نشر الکترونیک، مشارکت با مردم در تولید و توزیع محتوا و رویکرد بینالمللی در این زمینه. هدف ما تولید و توزیع محتوای عمیق برای مردم است زیرا مصرف محتوایی ما دچار آسیبهایی شده و مردم به محتوای سطحی روی آوردهاند که موجب پایین آمدن سطح تفکر آنها و بیثباتی جامعه خواهد شد. در ادبیات و مباحث علمی نیز اشاره میشود که رسانههای عمیق را جایگزین رسانههای کوتاه و سطحی کنیم، مانند دو رسانهی کتاب و سینما.
ایشان در بحث بالا رفتن سطح تفکر مردم نقد تمدن مقابل تمدن نوین اسلامی را که یکی از اهداف نشر صاد است مفید دانست و افزود: از اهداف ما نقد تمدن مقابل در تدوین و ترویج تمدن نوین اسلامی ماست که باید تمدن مقابل را هم از زبان خودمان، هم از زبان خودشان و هم از زبانهای دیگر نقد کنیم. کتاب مهم و جنجالی آقای جان بولتون، نقد آقای ترامپ و ساختار حاکمیتی امریکاست. سعی کردیم کتاب را متناسب با مخاطبان ایرانی ترجمه کنیم که انسجام و روانی ترجمه در اثر حفظ شود. اگر این کتاب را بخوانید بیشتر متوجه دلایل اتفاقهای اخیر در امریکا خواهید شد.
دکتر صفایینژاد به رویکرد انتشار کتابها بهصورت الکترونیک اشاره کرد و گفت: نکتهی دیگر این است که باتوجه به شعار نشر صاد ما فقط نسخهی کاغذی کتاب را در دسترس مردم قرار ندادیم، بلکه آنها میتوانند در پلتفرمهای کتاب الکترونیک قانونی کشور این کتاب را با قیمت بسیار ارزانتر از نسخهی کاغذی تهیه کنند.
خانم دکتر فاطمه نکولعل آزاد، معاون اجرایی موسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران در ادامهی این برنامه کتاب آشوب در کاخ سفید را دارای نکات مهم دانست و گفت: این کتاب از این حیث قابل اهمیت است که آقای بولتون در دورههای مختلف سیاست خارجی امریکا نقشآفرینی کردهاند و سیاستهای فشار حداکثری علیه ایران را دنبال میکردند. در سال 2015 در کنفرانس سالانه مجاهدین خلق شرکت میکنند و مبلغ 50 هزار دلار در آن سخنرانی دریافت و اعلام میکنند که جشن پیروزی مجاهدین را در تهران برگزار میکنند. همهی این المانها نشان میدهد که آقای بولتون سیاستهای ضدایرانی بسیار قویای داشتند. ایشان در سال 2018 مشاور امنیت ملی امریکا میشوند. ترامپ همیشه احساس میکرد سیاستهای آقای بولتون مخاطرات امریکا را در سطح منطقه و نظام بینالملل افزایش میدهد. درنهایت تصمیم به برکناری آقای بولتون میگیرد و آقای بولتون پس از برکناری تصمیم میگیرد برای اعاده حیثیت خودش این کتاب آشوب در کاخ سفید را تألیف کند.
ایشان دربارهی مفهوم آشوب که در این کتاب استفاده شده است گفت: استفاده از مفهوم آشوب به این دلیل است که نویسنده معتقد است ساختار، کارکرد خودش را از دست داده و مدیریت بروکراتیک در کاخ سفید وجود ندارد و آقای ترامپ سیاستهای خودشیفتگی دارد و در مبارزه با کشورهای مختلف سیاستهایی را دنبال میکند که سطحی و تقلیلگرایانهاند.
دکتر نکولعل آزاد در ادامه افزود: این کتاب دید روشن و عمیقی به سیاستگذاران و پژوهشگران میدهد که شناخت دقیقتری را از جریان فکریای که جان بولتون نماینده آن است و همیشه در حوزه سیاست خارجی امریکا ظهور و بروز داشته دنبال کنند. این کتاب فهم درستی از جعبه سیاه سیاست خارجی امریکا به ما میدهد. بهخاطر اینکه بسیاری از تحلیلگران معتقدند سیاست خارجی امریکا خصوصا در دورهی ریاست جمهوری آقای ترامپ مبهم و پیچیده بوده است.
از مهمانان دیگر این برنامه دکتر امیرحسین اسدی، ریاست بنیاد ملی توسعه فناوریهای کشور بود که در سخنرانی خود گفت: برای من رویاییست که کتابی را آنالیز، از بستر رادیو استفاده و مردم را شریک میکنیم و این جای تقدیر دارد از نشر صاد، رادیو فرهنگ و کسانی که این بزم را ایجاد کردند. ما اگر میخواهیم ملت متمدنی شویم باید کتاب بخوانیم، اگر میخواهیم منشا حرکت شویم باید کتاب بخوانیم. یک زمانی فقط کتاب را میخواندند و تمام میشد. الان با شبکههای اجتماعی، توییتر، اینستاگرام و اغلب وبسایتها دیگر دورانی نیست که یکطرفه صحبت کنیم. اینها امکان تعامل ایجاد میکنند. و امروز بهنظر میرسد این فضای تعاملی ایجاد شده است.
دکتر اسدی دربارهی استفاده از ظرفیت فناوری در حوزه کتاب گفت: موضوع انتخابات اخیر امریکا در رأس خبرهای رسانههای خبری دنیا قرار دارد و در کشور ما همزمان با آشوبی که دوسهروز گذشته در کنگره امریکا رخ داد، داریم این آشوب را شبیهسازی میکنیم. این ارزش دارد. امیدواریم این جنس از کارها در عصر فناوری بیشتر شود، که فناوری توسعهدهندهی همه زیرساختهاست. فناوری توسعهدهنده فرهنگ است، عامل پیشرفت و تمدنساز است. دوران خواندن کتاب بهصورت text بهسر آمده. کتاب دارد بهصورت کپسولی، کوچککوچک و آنالیز میشود و توسعه پیدا میکند. امروزه شبکههای مجازی کتابخانههای بزرگیاند.
ایشان در پایان صحبت خود سیاستمدارهای کشور را به خاطرهنویسی تشویق کرد که امر مهمی برای انتقال تجربه به دیگران است و باعث رخ دادن اتفاقی در فرهنگ کتابخوانی سیاسی کشور میشود.
در ادامه مراسم رونمایی از کتاب آشوب در کاخ سفید که از سوی نشر صاد منتشر شده است، دکتر علیرضا حبیبی، مدیر شبکه رادیو فرهنگ نیز بر لزوم توجه بیشتر به امر کتابخوانی در کشور تأکید کرد و گفت: به تولید چنین کتابهایی با سرعت بیشتر نیاز داریم. ما نباید از عرصه جهانی عقب بمانیم.
دیدگاه خود را بنویسید